Čaj je po vode druhým najrozšírenejších nápojom na svete a je dostupný v rôznych formách. Medzi takzvané pravé čaje patrí zelený čaj, oolong, čierny čaj, biely čaj a pu-erh. Ich pôvodom je výlučne krík čajovník čínsky (Camellia sinensis). Na spracovanie sa používajú listy, puky alebo jemné stonky. Hlavným rozdielom rôznych druhov čajov je ich odlišné spracovanie, pri ktorom dochádza k rozličnej úrovni oxidácie. Jej výsledkom je tmavnutie lístkov a tvorba konečnej chuti čaju.
Zelený čaj, tiež známy ako neoxidovaný čaj, sa vyrába výlučne z listov. Zberači najskôr listy otrhajú, potom ich naparia alebo opražia, čím sa proces oxidácie zastaví a čaj si zachová prirodzené, zdraviu prospešné vlastnosti. Výsledkom týchto metód je oveľa vyššia koncentrácia chlorofylu, polyfenolov a antioxidantov v porovnaní s inými druhmi čajov.
Zelený čaj chutí o niečo horkejšie ako čierny, pretože obsahuje viac trieslovín.
Čínske obyvateľstvo konzumovalo čaj ako nápoj alebo liek. Prvá zmienka o čaji siaha do obdobia okolo roku 2737 pred Kristom. Používanie čajových lístkov sa pravdepodobne prvýkrát objavilo v juhozápadnej oblasti Číny. Ľudia ich spočiatku len žuvali a jedli, podobne ako kávu v Etiópii, kde konzumovali len čisté celé zrnká. Postupom času sa používanie listov a pukov z čajovníka obohatilo, keď ich ľudia začali využívať pri varení a pridávali na ochutenie vriacej vody, ktorú pili.
rýchle vybavenie objednávky skvelá komunikácia ústretovosť hľadanie riešenia
Overený zákazník,
Dlhoročná spolupráca
Overený zákazník,
Veľmi rýchle vybavenie
Overený zákazník,
We use third-party cookies for content personalization and evaluation, thanks to which we can display more relevant offers of our products for you on and off the web.
We will not enable the collection of this data unless you give us your consent.